Kurczak w sosie pieczarkowym

Przepis na Kurczak w sosie pieczarkowym
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne, soczyste piersi z kurczaka podawane z sosem pieczarkowym. Jest to propozycja obiadowa, która zasmakuje każdemu z domowników. Polecamy podawać z ziemniakami puree, ryżem lub kaszą.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 połówki piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 3 łyżki mąki razowej
  • 2 łyżki zgniecionych szalotek
  • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
  • 120 ml (1/2 szkl.) bulionu drobiowego
  • 10 świeżych pieczarek, pokrojonych w paski
  • 1 gałązka świeżego estragonu
  • 3,5 łyżki wina porto
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak w sosie pieczarkowym

  1. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę na dużym ogniu. Piersi pokroić w paski i obtoczyć w mące, wrzucić na patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć na małym ogniu przez 10 minut (aż będzie ugotowany w środku).
  2. Wyłożyć kurczaka na talerz i przykryć, żeby zbytnio nie ostygł.
  3. Do tej samej patelni dodać szalotki, podsmażać przez 1 minutę, dodać wino i gotować aż połowa wyparuje. Dodać bulion i podgrzewać przez 5 minut aż sos zgęstnieje.
  4. W międzyczasie na małej patelni podsmażyć grzyby w małej ilości tłuszczu. Dodać estragon, a następnie w dużej patelni gotować kurczaka z grzybami i sosem winnym przez 7 minut.
  5. Dodać porto i gotować przez kolejne 5 minut.
  6. Ułożyć kurczaka na talerzu i polać sosem. Posypać posiekaną pietruszką i można dodatkowo udekorować gałązkami tymianku. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.