Kurczak w sosie pomarańczowym

Przepis na Kurczak w sosie pomarańczowym
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kurczak w sosie pomarańczowym to ciekawe połączenie smaku mięsa i cytrusów, które świetnie współgrają ze sobą. Takie danie dobrze pasowało będzie do gotowanych ziemniaków, z którymi stworzy syty obiad. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

  • 4 połówki piersi kurczaka bez kości i skóry
  • sok wyciśnięty z 6 pomarańczy z odrobiną miąższu
  • 3 łyżki cienko pokrojonej dymki
  • mielony czarny pieprz do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak w sosie pomarańczowym

  1. Utłuc filety z kurczaka na trochę cieńsze niż są.
  2. Wlać na patelnię sok pomarańczowy, dodać dymkę, pieprz i podgrzewać na średnim ogniu. Nie gotować na dużym ogniu, bo sok może się spalić i będzie gorzki.
  3. Ułożyć kurczaka w soku pomarańczowym i gotować aż będzie ugotowany w środku, a soki z niego wypływające będą przezroczyste, około 10 minut. Podawać na talerzu polane powstałym sosem pomarańczowym.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.