Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
30min
średni
02.11.2023
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, przygotowany z dodatkiem aromatycznych olejów i przypraw wspaniale komponuje się z ryżem. Jest to dobra propozycja na obiad dla tych, którzy lubią orientalne smaki.
Składniki
- 2-3 duże piersi z kurczaka, bez skóry, bez kości, około 400 g
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- olej arachidowy lub olej słonecznikowy, do smażenia (głębokiego i zwykłego)
- ciasto tempura
- 1 mała czerwona papryka, bez pestek, pokrojona na kawałki
- 1 średnia marchewka, pokrojona w słupki
- 2 spore ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki sherry
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- ryż do podania
Jak zrobić kurczak w sosie słodko-kwaśnym
- Pokrój kurczaka na małe kawałki, wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym.
- Wyłóż duży talerz papierem kuchennym.
- Podgrzej olej do głębokiego smażenia we frytownicy lub na głębokiej patelni, do około 180 ° C. Następnie zanurz kilka kawałków kurczaka w cieście tempura i umieść w gorącym oleju za pomocą kleszczy lub łyżki. Nie wkładaj za dużo kawałków kurczaka na raz.
- Smaż, aż będzie chrupiący i złoty – około 2 minuty. Gdy kurczak będzie gotowy, przenieś go na wcześniej przygotowany talerz, wyłożony papierem kuchennym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.
- Następnie rozgrzej wok, wlej około 3 łyżki oleju i smaż warzywa z czosnkiem i imbirem przez około 3 minuty.
- Zmieszaj 100 ml wody z resztę składników, aby zrobić sos i dolej do woka. Mocno zamieszaj, dodaj kurczaka, pozwól całości jeszcze przez chwilę się gotować i podawaj z ryżem na boku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze