Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Przepis na Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Czas przygotowania30min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, przygotowany z dodatkiem aromatycznych olejów i przypraw wspaniale komponuje się z ryżem. Jest to dobra propozycja na obiad dla tych, którzy lubią orientalne smaki.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak w sosie słodko-kwaśnym

  1. Pokrój kurczaka na małe kawałki, wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym.
  2. Wyłóż duży talerz papierem kuchennym.
  3. Podgrzej olej do głębokiego smażenia we frytownicy lub na głębokiej patelni, do około 180 ° C. Następnie zanurz kilka kawałków kurczaka w cieście tempura i umieść w gorącym oleju za pomocą kleszczy lub łyżki. Nie wkładaj za dużo kawałków kurczaka na raz.
  4. Smaż, aż będzie chrupiący i złoty – około 2 minuty. Gdy kurczak będzie gotowy, przenieś go na wcześniej przygotowany talerz, wyłożony papierem kuchennym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.
  5. Następnie rozgrzej wok, wlej około 3 łyżki oleju i smaż warzywa z czosnkiem i imbirem przez około 3 minuty.
  6. Zmieszaj 100 ml wody z resztę składników, aby zrobić sos i dolej do woka. Mocno zamieszaj, dodaj kurczaka, pozwól całości jeszcze przez chwilę się gotować i podawaj z ryżem na boku.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.