Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Kurczak z porami i pieczarkami
30 min
średni
02.11.2023
Kurczak z porami i pieczarkami to pyszne piersi z kurczaka w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem pieczarek i pora. Świetnie smakować będzie zarówno z ziemniakami, jak i ryżem czy kaszą. Polecamy.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 150 g pora, pokrojonego w cienkie plasterki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml mleka lub śmietany
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego estargonu i innych ziół według uznania
- skórka otarta z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kurczak z porami i pieczarkami
- Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać kurczaka i pieczarki, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając.
- Dodać pora, wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Posypać mąką i wymieszać, następnie dodać bulion i mleko, zagotować.
- Zmniejszyć ogień, dodać zioła i skórkę z cytryny i gotować przez 5 minut, aż sos się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze