Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Kutia
4 godz + odstawienie
średni
02.11.2023
Kutia to przepis na tę tradycyjną potrawę świąteczną, popularną w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i wschodniopolskiej. To bakaliowe danie składa się z pszenicy, maku, orzechów włoskich i laskowych, migdałów, suszonych fig i daktyli, rodzynek oraz mleka i miodu. Polecamy wypróbować przepis na tę bakaliową potrawę.
Spis treści:
Składniki
- 1 szklanka pszenicy łuskanej (tzw. „na kutię”)
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka miodu
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g orzechów laskowych, posiekanych
- 100 g migdałów, drobno posiekanych
- 100 g suszonych fig, drobno posiekanych
- 100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
- 100 g rodzynek
- kilka kropel aromatu rumowego
Jak zrobić kutia
- Pszenicę opłukać na sicie, a następnie zalać w garnku gorącą wodą. Odstawić na noc. Rano pszenicę ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.).
- Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak odcedzić dobrze na sicie i zemleć dwa razy w maszynce.
- Pszenicę po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić.
- Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą.
- Miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie i aromat, wymieszać.
- Przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze