Lasagne z łososiem

Przepis na Lasagne z łososiem
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Lasagne z łososiem to rybna wersja lasagne z sosem śmietanowo-łososiowym. To ciekawa alternatywa dla klasycznej lasagne. Polecamy wypróbować tę wersję tej włoskiej potrawy.

Składniki

  • 400 g filetu z łososia bez skóry
  • 450 ml wywaru rybnego
  • mały pęczek świeżego koperku
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 25 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 300 ml chudego mleka
  • 3 łyżki śmietanki 18%
  • 300 g świeżego makaronu lasagne, około 12 płatów
  • 2 łyżki parmezanu, świeżo startego
  • posiekana natka pietruszki

Promocje na składniki

Jak zrobić lasagne z łososiem

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć łososia do płytkiego naczynia, w którym zmieści się w jednej warstwie. Wlać wywar i sok cytrynowy. Dodać gałązki koperku (listki zachować do sosu) i ziarenka pieprzu.
  2. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 minut. Wyjąć rybę z wywaru, a kiedy przestygnie, podzielić na duże kawałki. Przecedzić wywar i odstawić, a gałązki koperku i pieprz wyrzucić.
  3. Roztopić masło na sos w średnim rondlu. Dodać mąkę i mieszać, stopniowo dodając zachowany wywar i mleko. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
  4. Sos powinien być dość rzadki i jednolity. Podgrzewać jeszcze minutę na małym ogniu, zestawić z palnika. Dodać skórkę z cytryny, posiekany koperek, śmietankę oraz sól i pieprz. Wrzucić łososia.
  5. Ułożyć 3 płaty lasagne na dnie nasmarowanej formy lub płytkiego naczynia żaroodpornego o pojemności około 1,5 litra. Przykryć jedną trzecią nadzienia rybnego. Ułożyć jeszcze 3 warstwy makaronu rozdzielone warstwami nadzienia.
  6. Lekko przycisnąć lasagne na całej powierzchni, by sos zwilżył górną warstwę makaronu.
  7. Przykryć formę nasmarowaną tłuszczem folią aluminiową lub pokrywką i piec 30-35 minut, aż potrawa będzie bulgotać. Odkryć, posypać parmezanem , natką pietruszki i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.