Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Lasagne z tuńczykiem
50 min
średni
02.11.2023
Lasagne z tuńczykiem to alternatywna wersja lasagne, która zasmakuje każdemu amatorowi tej ryby. Makaron przyrządzany jest z passatą pomidorową, ricottą i szpinakiem, a całość zapiekana pod warstwą parmezanu.
Składniki
- 300 g makaronu lasagne
- 400 g tuńczyka z puszki, odsączonego
- 450 g passaty pomidorowej
- 9 czarnych oliwek bez pestek, grubo posiekanych
- 200 g drobnych listków szpinaku
- 250 g ricotty
- 4 łyżki chudego mleka
- starty parmezan, do posypania całości
Jak zrobić lasagne z tuńczykiem
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przygotować płaty lasagne zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Rozdrobnić tuńczyka, a następnie wrzucić na patelnię i dodać passatę pomidorową. Rozgrzać na małym ogniu. Dodać oliwki i szpinak, doprawić dużą ilością czarnego pieprzu.
- Przykryć i podgrzewać przez około 5 minut, aż listki szpinaku się skurczą.
- Nałożyć ⅓ nadzienia tuńczykowego do formy. Ułożyć na nim płaty lasagne. Nałożyć połowę pozostałego nadzienia i przykryć płatami lasagne. Ułożyć jeszcze jedną taką warstwę.
- Utrzeć ser ricotta z mlekiem i doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na wierzch lasagne i posypać całość obficie parmezanem.
- Piec w gorącym piekarniku przez ok 30 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze