Łatwa focaccia z serem

Przepis na Łatwa focaccia z serem
Czas przygotowania35 min + wyrastanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Łatwa focaccia z serem to przepis na włoskie ciasto focaccia, które jest naprawdę proste w przygotowaniu. Dodatek ziół ( tymianek i rozmaryn) oraz sera sprawia, że smakuje ono wyśmienicie. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić łatwa focaccia z serem

  1. W dużej misce ceramicznej wymieszać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie. Wsypać do dołka cukier i drożdże. Ostrożnie wlać na to wodę.
  2. Pozostawić na około 5 minut, aż drożdże zaczną działać. Następnie dolać do wgłębienia 2 łyżki oleju. Drewnianą łyżką zamieszać rozczyn w środku miski i stopniowo poszerzać krąg, mieszając dopóty, dopóki wszystkie składniki nie połączą się.
  3. Wyjąć ciasto z miski i przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Lekko zagnieść, aż stanie się gładkie, ale wciąż miękkie. Do czystej miski wlać 1/2 łyżki oliwy i rozprowadzić ją po ściankach.
  4. Włożyć do miski ciasto i lekko obrócić, by pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 do 45 minut, lub aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem. Przełożyć na posmarowaną 1 łyżeczką oliwy blachę do pieczenia. Uformować z ciasta prostokątny placek grubości 1 cm, delikatnie wygniatając je od środka ku krawędziom blachy.
  6. Skropić od góry pozostałą oliwą. Końcem trzonka drewnianej łyżki porobić w cieście wgłębienia w odstępach około 3 i 1/2 cm. Posypać rozmarynem, tymiankiem i parmezanem.
  7. Umieścić w zimnym piekarniku na środkowej półce. Na półce poniżej placka postawić płaskie żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Pozostawić placek na 20 do 25 minut, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
  8. Nastawić piekarnik na 190°C. Piec przez 20 do 25 minut, aż zbrązowieje na wierzchu. Zdjąć z blachy, ostudzić na metalowej kratce do studzenia ciast. Podawać na ciepło.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.