Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Łatwe ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia
60 minut
średni
3
02.11.2023Bardzo prosty, pyszny jagielnik malinowy. Dla wielbicieli malin i roślinnych serników. Składniki na tortownicę 21 cm.
Składniki
- 1 szklanka (250 ml) surowej kaszy jaglanej
- 3 szklanki (po 250 ml) ulubionego mleka roślinnego
- 2 szklanki (po 250 ml) świeżych lub mrożonych malin
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- cukier / ksylitol / erytrol / syrop klonowy – do smaku (ja dodałam 8 łyżek erytrolu)
- wegańskie ciasteczka lub herbatniki do wyłożenia formy
- dżem malinowy do posmarowania ciasta
- płatki migdałowe (ewentualnie wiórki kokosowe) do posypania ciasta
Jak zrobić łatwe ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłucz wodą.
- Zalej kaszę 3 szklankami mleka roślinnego.
- Gotuj na małym ogniu około 15-20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn.
- Spód tortownicy wyłóż ciasteczkami.
- Do ugotowanej, gorącej kaszy dodaj cukier z wanilią, olej kokosowy, maliny i dokładnie zblenduj na gładką masę. Osłódź do smaku i ponownie zblenduj.
- Masę wyłóż na przygotowany spód.
- Po przestygnięciu wstaw na noc do lodówki.
- Przed podaniem ciasto posmaruj dżemem malinowym i posyp płatkami migdałowymi.
- Zamiast malin możecie użyć innych ulubionych owoców, np. truskawek, jagód albo wiśni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze