Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Leczo z ziemniakami
45 min
średni
02.11.2023
Leczo z ziemniakami to sycąca odsłona tej tradycyjnej potrawy kuchni węgierskiej. Przygotowywana na bazie pomidorów, papryki i cebuli, z dodatkiem kiełbasy zaspokoi każdy, nawet największy głód.
Spis treści:
Składniki
- 6 dużych młodych ziemniaków , nieobranych, pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- pół żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
- 450 g kiełbasy
- 230 g pomidorów z puszki
- 350 ml sosu pomidorowego (z cebulą i czosnkiem)
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 szklanka wody
Jak zrobić leczo z ziemniakami
- W dużym garnku o grubym dnie smażyć ziemniaki z czosnkiem na maśle, często mieszając, aby czosnek się nie przypalił.
- Dodać cebulę, paprykę, kiełbasę, pomidory, sos, paprykę w proszku i wodę.
- Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20-30 minut).
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze