Lekkie purée ziemniaczane

Przepis na Lekkie purée ziemniaczane
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Lekkie purée ziemniaczane to świetny dodatek do każdego obiadu. Puree na bazie mleka i oliwy będzie lekkie i delikatne w smaku, polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić lekkie purée ziemniaczane

  1. Wlać mleko do rondelka. Dodać liść laurowy i szczyptę soli. Podgrzewać powoli, aż osiągnie granicę wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić, by przesiąkło aromatem liścia laurowego.
  2. Włożyć ziemniaki do rondla i zalać wrzątkiem tak, by znajdowały się 5 cm pod powierzchnią wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
  3. Odlać ziemniaki, potrząsając cedzakiem lub sitkiem, by starannie odsączyć je z wody. Przełożyć z powrotem do rondla. Wyjąć z mleka liść laurowy i zalać ziemniaki.
  4. Utłuc jednolite purée. Dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Podawać natychmiast.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.