Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Lekkie purée ziemniaczane
30 min
średni
02.11.2023
Lekkie purée ziemniaczane to świetny dodatek do każdego obiadu. Puree na bazie mleka i oliwy będzie lekkie i delikatne w smaku, polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 125 ml mleka
- 1 liść laurowy
- 900 g mącznych ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
Jak zrobić lekkie purée ziemniaczane
- Wlać mleko do rondelka. Dodać liść laurowy i szczyptę soli. Podgrzewać powoli, aż osiągnie granicę wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić, by przesiąkło aromatem liścia laurowego.
- Włożyć ziemniaki do rondla i zalać wrzątkiem tak, by znajdowały się 5 cm pod powierzchnią wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
- Odlać ziemniaki, potrząsając cedzakiem lub sitkiem, by starannie odsączyć je z wody. Przełożyć z powrotem do rondla. Wyjąć z mleka liść laurowy i zalać ziemniaki.
- Utłuc jednolite purée. Dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Podawać natychmiast.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze