Lukier królewski

Przepis na Lukier królewski
Czas przygotowania10min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Lukier królewski to zarówno świetna ozdoba, jak i smaczny dodatek do ciast i ciasteczek. Z lukru możemy stworzyć niesamowite wzory, które dodadzą uroku naszym wypiekom.

Składniki

  • 3 białka jaj
  • 600 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ciekłej glukozy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Promocje na składniki

Jak zrobić lukier królewski

  1. Lekko ubij białka.
  2. Dodaj cukier puder – kilka łyżek na raz, ciągle mieszając, aż wszystko się połączy.
  3. Dodaj glukozę i sok z cytryny.
  4. Kontynuuj ubijanie, aż całość będzie sztywna, gładka i błyszcząca.
  5. Użyj szpatułki, aby rozlać tę polewę na wierzchu i bokach ciasta. Aby uzyskać śnieżny efekt, zrób małe zagłębienia łyżeczką.
  6. Pozostaw w chłodnym i suchym miejscu (najlepiej nie w lodówce) na 24 godziny przed krojeniem ciasta.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.