Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Majonez domowy
średni
Dawniej nasze babcie przygotowywały domowy majonez ręcznie, a obecnie w praktycznie każdym sklepie można go kupić. Obecnie domowy majonez można przygotować dosłownie w kilka chwil przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. I taki właśnie przepis znajdziecie poniżej.
Co zrobić by domowy majonez się nie zważył?
Składniki muszą mieć tą samą temperaturę, najlepiej pokojową. Nie wolno dodawać za szybko oleju, robimy to stopniowo, powoli.
Pamiętajcie, że domowy majonez będzie się różnił wyglądem od tego kupnego. Będzie zdecydowanie mniej biały, mój czasem wychodzi nawet żółty (wszystko zależy od tego jakie jajka użyje). Bez względu na ostateczną barwę, domowy majonez jest pyszny i szybki w przygotowaniu.
Spis treści:
Składniki
- 2 żółtka średnich jaj (najlepiej wiejskich, ze sprawdzonego źródła)
- 375 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
Jak zrobić majonez domowy
- W misce umieszczamy dwa żółtka jaj, 1 łyżeczkę ostrej musztardy oraz łyżkę soku z cytryny. Rada: zamiast soku z cytryny można dodać 1 łyżkę octu z białego wina lub octu ryżowego.
- Składniki mieszamy łyżką dodając cukier puder i szczyptę soli (na te proporcje maksymalnie 1/4 płaskiej łyżeczki).
- Na samym końcu dolewamy olej roślinny. Uwaga! Najpierw wlewamy niewielką ilość i zaczynamy ubijać składniki przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. Gdy masa zacznie gęstnieć dolewamy cienkim strumieniem resztę oleju. Robimy to powoli, trzymając ostrza blendera u dołu naczynia i tylko lekko je unosząc (jeśli będziemy to robić zbyt gwałtownie majonez może się zważyć).
- W ciągu kilku minut nasz majonez będzie gotowy.
- Domowy majonez przechowujemy w lodówce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze