Majonez z fasoli

Przepis na Majonez z fasoli
Czas przygotowania10 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Fasolonez to świetny dodatek do sałatek czy kanapek. Bazą tego wegańskiego majonezu jest fasola, która w połączeniu z musztardą, octem i słodkim syropem świetnie podbija smak potraw.

Składniki

  • 1 puszka fasoli
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej (kopiaste)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • płaska łyżka syropu (np. z agawy lub melasy)
  • ½ łyżeczki soli kala namak
  • ok. 1 szklanki oleju
  • pieprz

Promocje na składniki

Jak zrobić majonez z fasoli

  1. Fasolę pozbawiamy zalewy i wrzucamy do blendera.
  2. Dodajemy pozostałe składniki oprócz oleju. Miksujemy na wysokich obrotach, aż wszystko będzie gładkie.
  3. Do kręcącej się masy dolewamy powoli między ½ a całą szklanką oleju do momentu uzyskania właściwej konsystencji.
  4. Gotowy majonez schładzamy w lodówce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.