Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Makaron z indykiem i porami
70 min
średni
02.11.2023
Makaron z indykiem i porami to danie obiadowe w stylu zapiekanki z piekarnika. Sycące i smaczne, polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 400 g porów, pokrojonych w plasterki
- 450 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
- 300 ml białego wina
- 300 g makaronu conchiglioni (muszle) albo fusilli (świderki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 400 g filetów z piersi indyka, bez skóry, pokrojonych w cienkie paski
- 300 ml półtłustego mleka
- 45 g mąki
- sól i pieprz
- 1 puszka krojonych pomidorów
- Do posypania i zapiekania:
- 50 g tartej bułki (najlepiej – wysuszonego i startego razowego chleba)
- 2 łyżki startego sera cheddar
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Jak zrobić makaron z indykiem i porami
- Do rondla z wywarem dodać marchewkę i pory. Wlać wino i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż marchewka lekko zmięknie.
- Odcedzić warzywa, zachowując wywar, w którym się gotowały. Przełożyć warzywa do dużego żaroodpornego naczynia.
- Wywar wlać z powrotem do rondla i gotować, aż pozostanie go około 300 ml. Odstawić do wystygnięcia.
- Makaron gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie go odcedzić i dodać do żaroodpornego naczynia z warzywami;, dodać pomidory z puszki i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 190°C.
- Rozgrzać oliwę w rondlu. Wrzucić mięso i smażyć, mieszając, 10–15 minut, aż się zrumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i wymieszać z makaronem i warzywami.
- Zestawić rondel z ognia, wlać do niego mleko i ostudzony wywar. Energicznie mieszając, wsypać mąkę. Postawić rondel z powrotem na ogniu i cały czas mieszając, doprowadzić sos do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu jeszcze 3 minuty, często mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Przyprawić do smaku.
- Polać równomiernie sosem makaron z warzywami i mięsem. Zmieszać tartą bułkę, utarty cheddar, natkę pietruszki i posypać makaron w naczyniu. Piec około 15 minut, aż na wierzchu utworzy się złocista, chrupiąca skorupka.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze