Makaron z krewetkami i papryką

Przepis na Makaron z krewetkami i papryką
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Makaron z krewetkami i papryką to szybki do przygotowania i bardzo prosty makaron (ryżowy lub sojowy) z dodatkiem krewetek, papryki i odrobiny wermuthu lub sherry. Polecamy jako lekki obiad.

Składniki

  • 250 g ryżowego lub sojowego makaronu
  • 2 duże czerwone papryki, pokrojone w paski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok 16 surowych krewetek
  • 2 łyżki wermuthu lub wytrawnego sherry
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • parę pomidorków cherry, w połówkach

Promocje na składniki

Jak zrobić makaron z krewetkami i papryką

  1. Doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę w dużym rondlu. Wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Rozgrzać żeliwną patelnię grillową. Wrzucić paski papryki i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, aż lekko się przypalą. Zdjąć patelnię z ognia i przełożyć paprykę do miski. Polać oliwą, przykryć i odstawić.
  3. Ponownie rozgrzać patelnię i smażyć na niej krewetki po minucie z każdej strony, aż zrobią się różowe. Dodać do papryki.
  4. Odlać makaron i odsączyć. Wlać do rondla wermut lub sherry. Postawić na małym ogniu i podgrzewać przez chwilę.
  5. Przełożyć makaron do rondla wraz z papryką, krewetkami, pomidorkami cherry i posiekaną kolendrą. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać, podawać od razu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.