Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Makaron z krewetkami i papryką
20 min
średni
Makaron z krewetkami i papryką to szybki do przygotowania i bardzo prosty makaron (ryżowy lub sojowy) z dodatkiem krewetek, papryki i odrobiny wermuthu lub sherry. Polecamy jako lekki obiad.
Składniki
- 250 g ryżowego lub sojowego makaronu
- 2 duże czerwone papryki, pokrojone w paski
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ok 16 surowych krewetek
- 2 łyżki wermuthu lub wytrawnego sherry
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- parę pomidorków cherry, w połówkach
Jak zrobić makaron z krewetkami i papryką
- Doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę w dużym rondlu. Wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Rozgrzać żeliwną patelnię grillową. Wrzucić paski papryki i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, aż lekko się przypalą. Zdjąć patelnię z ognia i przełożyć paprykę do miski. Polać oliwą, przykryć i odstawić.
- Ponownie rozgrzać patelnię i smażyć na niej krewetki po minucie z każdej strony, aż zrobią się różowe. Dodać do papryki.
- Odlać makaron i odsączyć. Wlać do rondla wermut lub sherry. Postawić na małym ogniu i podgrzewać przez chwilę.
- Przełożyć makaron do rondla wraz z papryką, krewetkami, pomidorkami cherry i posiekaną kolendrą. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać, podawać od razu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze