Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Makaron z pieczarkami i mascarpone
20 min
średni
02.11.2023
Makaron z pieczarkami i mascarpone to smakowita propozycja obiadowa, którą łatwo i szybko można przygotować. Jest to lekkie danie, które polecamy także na kolację lub dodatkowy posiłek w ciągu dnia.
Składniki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka bulionu warzywnego
- 4 cebule dymki, posiekane
- 350 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 250 g wybranego makaronu np. świderki
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 4 łyżki serka mascarpone
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 białej części pora, pokrojona w plasterki
Jak zrobić makaron z pieczarkami i mascarpone
- Wlać na patelnię olej i bulionu warzywnego lub wody. Wrzucić cebule dymki, pora i pieczarki. Smażyć na małym ogniu przez 7–8 minut, aż pieczarki zmiękną, a sok odparuje.
- W garnku zagotować wodę i wrzucić makaron. Gotować przez 3 minuty, aż nieco zmięknie, odsączyć.
- Do grzybów dodać tymianek i mascarpone, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać makaron, wymieszać i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze