Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Makaron z sosem grzybowym
35 min
średni
02.11.2023
Makaron z sosem grzybowym to makaron tagliatelle w wegetariańskim, kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem borowików i pieczarek. To propozycja obiadowa na drugie danie. Przepis nie jest skomplikowany, polecamy go wypróbować.
Składniki
- 1 garść suszonych prawdziwków
- 300 ml gorącej wody
- 1 szklanka brązowych pieczarek
- 300 g makaronu tagliatelle
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 125 ml śmietany
- 40 ml wytrawnej sherry
- sól, pieprz
- garstka startego żółtego sera do posypania
Jak zrobić makaron z sosem grzybowym
- Suszone grzyby zalać w misce gorącą wodą i odstawić na 10 minut aby zmiękły.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
- Namoczone grzyby odcedzić, ale zachować wodę, w której się moczyły. Grubo posiekać grzyby.
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć szalotkę aby się zeszkliła. Dodać pieczarki i grzybki suszone i smażyć na średnim ogniu około 8 minut, aż grzyby będą miękkie.
- Dodać wodę z suszonych grzybów i gotować ok. 3 minuty.
- Dodać śmietanę i sherry, zmniejszyć ogień i gotować ok. 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem, posypać startym żółtym serem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze