Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem
30 min
średni
02.11.2023
Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem to propozycja pierwszego dania obiadowego. Sos pomidorowy i tuńczyk to połączenie, którego nie stosuje się w kuchni zbyt często, dlatego może być miłą odmianą i ciekawym urozmaiceniem naszego domowego menu. Polecamy.
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżka kaparów
- 1 puszka (ok. 400 ml) pomidorów w cząstkach
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
- 2 puszki (po 175 g) tuńczyka z puszki, odsączonego
- 1 opakowanie (450 g) makaronu
Jak zrobić makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem
- W dużej patelni rozgrzać olej na małym ogniu. Dodać cebulę i czosnek, i smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie. Wmieszać kapary, pomidory, sok z cytryny i natkę pietruszki.
- Doprawić do smaku papryką w płatkach i pieprzem. Gotować delikatnie przez 3 minuty, aby sos zgęstniał. Dodać tuńczyka, delikatnie wymieszać i podgrzać całość.
- W czasie gdy sos będzie się gotował, ugotować makaron w dużym garnku, aby był al dente. Dobrze odcedzić.
- Wymieszać makaron z sosem i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze