Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Makaron z sosem serowym
25min
średni
02.11.2023
Makaron z sosem serowym to bardzo prosty obiad, który potrafi przyrządzić każdy. Ta zapiekanka makaronowa to propozycja dla osób szukających nieskomplikowanego i szybkiego przepisu. Polecamy.
Składniki
- 700 ml pełnotłustego mleka
- 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, obrany
- 1 liść laurowy
- 350 g dowolnego makaronu
- 50 g masła, plus trochę więcej do wysmarowania blachy
- 50 g mąki
- 175g dojrzałego cheddaru, starty
- 1 łyżeczka angielskiej musztardy
- 50 g parmezanu, startego
- 50 g bułki tartej
Jak zrobić makaron z sosem serowym
- Na małej patelni rozgrzej mleko, dorzuć cebulę, czosnek i liść laurowy. Kiedy prawie będzie się gotować zdejmij z ognia, pozostaw pod przykryciem na 10min.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania, na al dente. Odcedź go na durszlaku, a następnie spłucz zimną wodą i zamieszaj, aby zapobiec zlepianiu się makaronu.
- Podgrzej piekarnik do 190 ° C i nasmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 25 x 18 cm.
- Rozpuść masło na średniej patelni. Podczas spieniania dodaj mąkę, następnie smaż, ciągle intensywnie mieszając, przez ok 1 minutę na małym ogniu.
- Powoli dolewaj ciepłe mleko do zasmażki, aż uzyska gładką konsystencję. Gotuj przez 3-4 minuty, często mieszając, aż sos zgęstnieje (przesuń łyżką po sosie – powinna zostawić ślad). Zdejmij patelnię z ognia, a następnie dodaj cheddar i musztardę. Dopraw, a następnie mieszaj, aż ser się roztopi.
- Wymieszaj sos serowy z makaronem, aby go dobrze pokryć z każdej strony, a następnie przełóż do przygotowanego naczynia.
- Posyp parmezanem i bułką tartą na wierzchu i piecz przez 15-20 minut, aż stanie się złocisto-brązowy i będzie bulgotać. Podawaj na gorąco samodzielnie lub z zieloną sałatą.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze