Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Makaron z truskawkami
średni
02.11.2023
Makaron z truskawkami, to wspomnienie dziecinnych lat – uwielbiałam go jako dziecko i po dziś dzień chętnie sięgam po tą propozycję. Najczęściej na prośbę moich dzieci – teraz one się nim zajadają 🙂 W klasycznej wersji używa się najczęściej śmietany, ja jednak zamieniłam ją na jogurt naturalny. Wychodzi równie pysznie, ale o wiele zdrowiej 😉 Do tego obowiązkowo listki świeżej mięty. Pyszny, prosty, tani letni obiad z minimalnej ilości składników. Taki makaron z truskawkami możecie również przygotować nawet jesienią. Wystarczy zamrozić porcję truskawek.
Składniki
- około 100 g makaronu świderki lub innego ulubionego
- 1 kubek truskawek + kilka truskawek do ozdoby
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (można zamienić na śmietanę)
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki cukru wanilinowego
- dodatkowo: całe truskawki i listki świeżej mięty do dekoracji
Jak zrobić makaron z truskawkami
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do misy blendera z nożami wsypujemy truskawki, dodajemy jogurt naturalny, cukier i cukier wanilinowy. Całość blendujemy. Próbujemy i opcjonalnie dosładzamy lub dodajemy jeszcze jogurtu.
- Makaron wykładamy do miseczek, polewamy go naszym truskawkowym „sosem”. Na wierzch układamy połówki truskawek i listki świeżej mięty.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze