Makaron zapiekany z żółtym serem

Przepis na Makaron zapiekany z żółtym serem
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Makaron zapiekany z żółtym serem to klasyczny mac’n’cheese w wersji z piekarnika. Połączenie makaronu i sera jest bardzo uniwersalne i zasmakuje każdemu, dlatego polecamy to danie jako szybki, prosty, codzienny obiad.

Składniki

  • 225 g makaronu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 0,75 łyżeczki soli
  • kilka kropel ostrego sosu chili
  • 1,5 łyżki masła i 30 g (2 łyżki) roztopionego masła
  • 400 g (3,5 szklanki) utartego sera cheddar
  • 50 g (1/2 szklanki) bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki papryki

Promocje na składniki

Jak zrobić makaron zapiekany z żółtym serem

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.
  2. Wrzucić makaron do gotującej, osolonej wody i ugotować al dente, odcedzić.
  3. W małym rondelku zagrzać mleko. Wymieszać z sosem Worcestershire, gorczycą, solą i sosem chilli. Odstawić.
  4. Do odsączonego makaronu dodać 1,5 łyżki masła i prawie cały ser (odsypać garść). Zalać makaron gorącym mlekiem z przyprawami.
  5. Przełożyć wszystko do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Posypać pozostałym serem. Połączyć bułkę tartą z masłem i rozprowadzić po powierzchni. Oprószyć papryką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, a na koniec położyć pod grillem na 1 do 2 minut, aby zarumienić wierzch.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.