Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Makaroniki tyrolskie
40 min
średni
02.11.2023
Makaroniki tyrolskie to małe ciasteczka przygotowane z białek, cukru, mąki, mielonych orzechów laskowych i migdałów, z dodatkiem cukru waniliowego, gorzkiej czekolady, rumu i cynamonu. Te smakowite, małe makaroniki polecamy jako deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia.
Składniki
- 2 białka
- szczypta soli
- 90 g cukru
- 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
- 75 g mielonych orzechów laskowych
- 75 g mielonych migdałów + garść migdałów w całości
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka rumu
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić makaroniki tyrolskie
- Nagrzać piekarnik do 160°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
- Ubić białka z solą na bardzo sztywną pianę. Dodać połowę cukru. Ubijać nadal, aż piana będzie lśnić, a cukier się rozpuści.
- Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, mielone orzechy i migdały, skórkę cytryny, rum, cynamon i mąkę. Wymieszać trzepaczką do piany.
- Układać na blasze kulki masy wielkości orzecha włoskiego. W każde ciasteczko wdusić jednego migdała.
- Makaroniki piec przez 12–15 minut. Po wyjęciu powinny być jeszcze miękkie w środku.
- Przygotować polewę. Zmieszać w małej misce cukier puder z sokiem cytrynowym. Cienko posmarować z wierzchu polewą jeszcze ciepłe makaroniki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze