Makaroniki tyrolskie

Przepis na Makaroniki tyrolskie
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Makaroniki tyrolskie to małe ciasteczka przygotowane z białek, cukru, mąki, mielonych orzechów laskowych i migdałów, z dodatkiem cukru waniliowego, gorzkiej czekolady, rumu i cynamonu. Te smakowite, małe makaroniki polecamy jako deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić makaroniki tyrolskie

  1. Nagrzać piekarnik do 160°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
  2. Ubić białka z solą na bardzo sztywną pianę. Dodać połowę cukru. Ubijać nadal, aż piana będzie lśnić, a cukier się rozpuści.
  3. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, mielone orzechy i migdały, skórkę cytryny, rum, cynamon i mąkę. Wymieszać trzepaczką do piany.
  4. Układać na blasze kulki masy wielkości orzecha włoskiego. W każde ciasteczko wdusić jednego migdała.
  5. Makaroniki piec przez 12–15 minut. Po wyjęciu powinny być jeszcze miękkie w środku.
  6. Przygotować polewę. Zmieszać w małej misce cukier puder z sokiem cytrynowym. Cienko posmarować z wierzchu polewą jeszcze ciepłe makaroniki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.