Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym i brokułem
45 min
średni
02.11.2023
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym, brokułem, papryką i kukurydzą, przykryta przypieczoną warstwą żółtego sera to apetyczna i smakowita propozycja obiadowa. Polecamy nasz przepis.
Składniki
- 200 g makaronu penne lub świderki
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki oleju
- 1 brokuł, podzielony na mniejsze części
- sól, pieprz, majeranek lub przyprawa do makaronu
- 1 papryka czerwona
- 0,5 puszki kukurydzy
- 1 duża śmietana 12%
- 2 jajka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki wody
- 250 g tartego żółtego sera
Jak zrobić makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym i brokułem
- Makaron ugotować al dente.
- Mięso usmażyć na oleju wraz z cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Brokuł wsadzić do wrzątku i gotować przez 5 minut.
- Zapiekankę układać na dużej blaszce. Makaron na spód, posypać przyprawą do makaronu lub solą, pieprzem i majerankiem, na to paprykę pokrojoną w kostkę.
- Następnie odsączony brokuł, mięso mielone i kukurydzę.
- Śmietanę roztrzepać z jajami, koncentratem i wodą po czym zalać tym zapiekankę.
- Całość piec przez 25 min. w 180 stopniach C bez termoobiegu.
- Po zapieczeniu posypać serem żółtym i piec jeszcze przez 5 minut, aż ser się całkowicie roztopi.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze