Makrela pieczona z koprem włoskim

Przepis na Makrela pieczona z koprem włoskim
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 4 małe makrele
  • 1 cytryna, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 5-6 dużych gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duży koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 liść laurowy
  • 150 ml wytrawnego cydru
  • 300 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

Promocje na składniki

Jak zrobić makrela pieczona z koprem włoskim

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Posypać rybę z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Zrobić w obu bokach po 4-5 ukośnych nacięć.
  2. Włożyć do każdej ryby 3-4 plasterki cytryny, kilka plasterków czosnku i kilka gałązek rozmarynu. Pozostały czosnek i rozmaryn wetknąć w nacięcia, by nadały rybie smak w trakcie pieczenia.
  3. Rozgrzać oliwę w rondlu na średnim ogniu. Wrzucić koper włoski i smażyć około 3 minut, często mieszając, aż zacznie mięknąć. Dodać liść laurowy, cydr i około połowę soku jabłkowego.
  4. Dusić 4-5 minut, aż połowa płynu wyparuje. Dodać resztę soku jabłkowego i rozgrzać go.
  5. Przełożyć uduszony koper włoski do naczynia żaroodpornego, na tyle dużego, by wszystkie ryby zmieściły się w nim w jednej warstwie. Ułożyć makrele na koprze włoskim i posypać jego ziarnami. Przykryć folią aluminiową i piec 25 minut.
  6. Podawać na gorąco.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.