Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Marchewka glazurowana
25 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 30 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 60 ml wody
- sól
- 300 g marchewek, im mniejsze tym lepsze, jeśli są duże pokroić na plasterki
- grubo posiekana natka pietruszki (do dekoracji)
Jak zrobić marchewka glazurowana
- Na patelni stopić masło na średnim ogniu. Dodać cukier, mieszać przez minutę i pozwolić, aby się skarmelizował. Dodać wodę i odrobinę soli.
- Dodać marchew i podsmażać przez 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli woda za szybko wyparuje – dodać nieco więcej.
- Marchewki są gotowe kiedy są miękkie (al dente), a na patelni nie zostało już prawie wody. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze