Mazurek wielkanocny - królewski

Przepis na Mazurek wielkanocny - królewski
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 220 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 225 g migdałów, obranych i zmielonych
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • białka z 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. mąki

Promocje na składniki

Jak zrobić mazurek wielkanocny - królewski

  1. Zmiksować masło z cukrem na wysokich obrotach przez 5 minut. Dodać migdały, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wymieszać.
  2. Utrzeć białka na sztywno. Dodawać do masy na przemian mąkę i ubite białka. Lekko wymieszać.
  3. Rozprowadzić ciasto na wysmarowaną masłem blachę o wielkości 27×36 cm. Piec w nagrzanym do 175ºC piekarniku przez 40 minut. Ostudzić.
  4. Można polać ulubioną polewą czekoladową i udekorować migdałami. Pokroić na kwadratowe kawałki i podawać do stołu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.