Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Mazurek z gorzką czekoladą
70 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Mazurek z gorzką czekoladą to tradycyjne ciasto wielkanocne. Polecamy wypróbować ten przepis i ozdobić wypiek według własnego upodobania.
Składniki
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru kryształu
- skórka otarta z jednej cytryny lub jednej pomarańczy
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 żółtka
- Do dekoracji:
- 2 białka
- 200 ml śmietanki 36%
- 30 g miodu lipowego
- szczypta cynamonu
- 200 g czekolady gorzkiej
- 20 g masła
- Wybrane dodatki: orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałów, skórka pomarańczy
Jak zrobić mazurek z gorzką czekoladą
- Miękkie masło, cukier, skórkę z cytryny lub z pomarańczy, mąkę i sól posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka, jak najszybciej zagnieść razem.
- Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
- Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 5-7 mm. Ciasto uformować tak, aby pasowało do wybranej blachy, a następnie przełożyć je do niej i piec w temperaturze 180 stopni C około 15-20 minut na złoty kolor.
- Surową masę marcepanową zagnieść z białkiem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego karbowanym zdobnikiem.
- Masą marcepanową udekorować brzegi wcześniej upieczonego ciasta kruchego. Ponownie włożyć do piekarnika do 180 stopni i zapiec na złoty kolor. Tak przygotowane spody ostudzić.
- Śmietankę, miód i cynamon zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę gorzką i masło. Całość połączyć na jednolitą masę.
- Przygotowaną masę, jeszcze płyną, ostrożnie rozlać na wcześniej przygotowanym spodzie do mazurków.
- Po stężeniu masy udekorować kandyzowanymi owocami, bakaliami lub napisami dekoracjami z czekolady.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze