Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Migdałowe ciasteczka
20 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Migdałowe ciasteczka to małe, słodkie, prostokątne ciasteczka przyrządzone na bazie mąki pszennej, zmielonych migdałów, cukru i masła. Taka propozycja świetnie sprawdzi się zarówno jako deser, jak i przekąska czy drugie śniadanie. Polecamy.
Składniki
- 150 g masła
- 125 g drobnego cukru
- 125 g zmielonych migdałów i parę zmiażdżonych na większe kawałki
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: kawałki czekolady lub czekoladowe piegi
Jak zrobić migdałowe ciasteczka
- Zmiksować masło, aby było puszyste, a następnie dodać cukier. Dodać migdały (zmielone i zmiażdżone) oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Można dodać kawałki czekolady.
- Wyrobić ciasto, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
- Blachę do pieczenia ciastek wysmarować tłuszczem, a piekarnik rozgrzać do 180 C. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto.
- Wycinać prostokąty i przekładać na przygotowaną blachę. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 10-12 minut.
- Odstawić ciastka, żeby ostygły.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze