Mini pizze - bułeczki

Przepis na Mini pizze - bułeczki
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Mini pizze – bułeczki to smakowita przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na poranne śniadanie, jak i w ciągu dnia. Smak tych pizzowych bułeczek można urozmaicić wybranymi przez siebie dodatkami, np. szynką, pieczarkami czy oliwkami. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić mini pizze - bułeczki

  1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Dużą blachę wysmarować olejem lub masłem.
  2. Wymieszać mąkę pszenną z pełnoziarnistą, proszkiem do pieczenia i z solą. Dodać masło i pocierać w palcach, aż połączy się z mąką i powstaną „okruszki”.
  3. Dodać połowę sera żółtego i zioła. Następnie wmieszać mleko. Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie miękkie ciasto.
  4. Wyłożyć ciasto na powierzchnię lekko oprószoną mąką i lekko wyrabiać.
  5. Uformować kulki odpowiedniej wielkości i delikatnie spłaszczyć.
  6. Rozsmarować koncentrat pomidorowy i posypać resztą sera i ziół. Można też użyć dodatków, np. szynkę, pomidory, oliwki itp.
  7. Piec ok. 15-20 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni a ser się stopi. Ciasto w środku powinno być wilgotne.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.