Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Mini pizze - bułeczki
40 min
średni
02.11.2023
Mini pizze – bułeczki to smakowita przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na poranne śniadanie, jak i w ciągu dnia. Smak tych pizzowych bułeczek można urozmaicić wybranymi przez siebie dodatkami, np. szynką, pieczarkami czy oliwkami. Polecamy.
Składniki
- 225 g mąki pszennej
- 30 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g masła
- 60 g startego sera żółtego
- 1 łyżka ziół włoskich
- 150 ml mleka
- koncentrat pomidorowy
Jak zrobić mini pizze - bułeczki
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Dużą blachę wysmarować olejem lub masłem.
- Wymieszać mąkę pszenną z pełnoziarnistą, proszkiem do pieczenia i z solą. Dodać masło i pocierać w palcach, aż połączy się z mąką i powstaną „okruszki”.
- Dodać połowę sera żółtego i zioła. Następnie wmieszać mleko. Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie miękkie ciasto.
- Wyłożyć ciasto na powierzchnię lekko oprószoną mąką i lekko wyrabiać.
- Uformować kulki odpowiedniej wielkości i delikatnie spłaszczyć.
- Rozsmarować koncentrat pomidorowy i posypać resztą sera i ziół. Można też użyć dodatków, np. szynkę, pomidory, oliwki itp.
- Piec ok. 15-20 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni a ser się stopi. Ciasto w środku powinno być wilgotne.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze