Miód gruszkowy

Przepis na Miód gruszkowy
Czas przygotowania210 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1300 g obranych, pokrojonych gruszek bez gniazd nasiennych
  • 235 ml (1 szklanka) niesłodzonego soku ananasowego
  • 1600 g cukru

Promocje na składniki

Jak zrobić miód gruszkowy

  1. Włożyć pokrojone gruszki do dużego garnka i zalać sokiem ananasowym, aby zapobiec brązowieniu. Wymieszać z cukrem i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Mieszać często, aby się nie przypaliły.
  2. Kiedy gruszki zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż marmolada nabierze koloru i konsystencji miodu. Im dłużej się gotuje, tym robi się gęstsza. Czas gotowania zazwyczaj wynosi 2 do 3 godzin.
  3. Przelać do gorących sterylnych słoików, napełniając je do 0,5 cm od góry. Wnętrze wieczek przetrzeć czystą wilgotną szmatką i szczelnie nakręcić na słoiki. Pasteryzować przez 10 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.