Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Mrożony jogurt z malinami
20 min + mrożenie
średni
02.11.2023
Mrożony jogurt z malinami to pyszny, zimny i orzeźwiający deser na bazie jogurtu greckiego i malin. Idealny na gorące, letnie dni. Polecamy podawać udekorowany świeżymi malinami i porzeczkami (lub innymi owocami sezonowymi) i listkiem świeżej mięty lub melisy.
Składniki
- 500 g malin
- 4 łyżki dżemu malinowego, najlepiej bez pestek
- 2 łyżki wody różanej
- 500 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru
- Do dekoracji:
- maliny
- porzeczki
- listek świeżej mięty/melisy
Jak zrobić mrożony jogurt z malinami
- Włożyć maliny do rondla i dodać dżem malinowy. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut lub aż maliny utworzą papkę, mieszając od czasu do czasu.
- Przecisnąć maliny i ich sok przez nylonowe sitko do miski; wyrzucić pestki z sitka. Dodać wodę różaną, zamieszać.
- Dodać jogurt i ubijać, aż powstanie jednolita masa. Spróbować i posłodzić do smaku cukrem pudrem.
- Wlać do maszyny do robienia lodów i zamrozić według instrukcji. Kiedy mieszanina jest jednolita, kremowa i zamrożona, przełożyć do nieodkształcającego się, odpornego na mróz pojemnika. Mrozić co najmniej przez godzinę.
- Można też wlać mieszaninę do dużego, odpornego na mróz pojemnika i mrozić około godziny, aż zamarznie wzdłuż krawędzi. Ubić, żeby masa znów była jednolita, i włożyć z powrotem do zamrażarki. Mrozić 30 minut i znów ubijać. Powtarzać mrożenie i ubijanie kilkarotnie. Na koniec mrozić godzinę.
- Jeśli przechowuje się ten jogurt w zamrażalniku dłużej niż godzinę, trzeba przenieść go do lodówki na 20 minut przed podaniem, żeby lekko odtajał.
- Można podawać udekorowany miętą, malinami i porzeczkami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze