Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Mrożony mus czekoladowy z bitą śmietaną
25 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Mrożony mus czekoladowy z bitą śmietaną to idealny deser na lato. Stanowi świetne połączenie z dodatkiem świeżych owoców sezonowych np. malin czy jagód.
Składniki
- 20 dekagramów gorzkiej czekolady
- 10 dekagramów białej czekolady
- 4 łyżeczki masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 4 białka
- Szczypta soli
- Bita śmietana:
- 200 mililitrów śmietany kremowej
- 10 dekagramów białej czekolady
Jak zrobić mrożony mus czekoladowy z bitą śmietaną
- Wyłożyć folią spożywczą formę do pieczenia, zostawiając na bokach folię do przykrycia masy.
- W kąpieli wodnej roztopić pokruszoną czekoladę. Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, żółtka oraz cukier. Delikatnie wymieszać do otrzymania jednolitej i gładkiej masy.
- Ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywno. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać, a następnie dodać resztę ubitego białka. Wymieszać.
- Wlać masę czekoladową do formy, szklanek, salaterek – wedle uznania, i przykryć folią aluminiową. Ostudzić i wstawić mus do zamrażalnika na blisko 2 godziny.
- W małym garnku podgrzać śmietanę i rozpuścić w niej pokruszoną białą czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
- Ostudzić, a następnie mocno schłodzić w lodówce. Schłodzoną śmietanę ubić trzepaczką.
- Udekorować mus bitą śmietaną i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze