Mrożony mus czekoladowy z bitą śmietaną

Przepis na Mrożony mus czekoladowy z bitą śmietaną
Czas przygotowania25 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Mrożony mus czekoladowy z bitą śmietaną to idealny deser na lato. Stanowi świetne połączenie z dodatkiem świeżych owoców sezonowych np. malin czy jagód.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić mrożony mus czekoladowy z bitą śmietaną

  1. Wyłożyć folią spożywczą formę do pieczenia, zostawiając na bokach folię do przykrycia masy.
  2. W kąpieli wodnej roztopić pokruszoną czekoladę. Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, żółtka oraz cukier. Delikatnie wymieszać do otrzymania jednolitej i gładkiej masy.
  3. Ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywno. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać, a następnie dodać resztę ubitego białka. Wymieszać.
  4. Wlać masę czekoladową do formy, szklanek, salaterek – wedle uznania, i przykryć folią aluminiową. Ostudzić i wstawić mus do zamrażalnika na blisko 2 godziny.
  5. W małym garnku podgrzać śmietanę i rozpuścić w niej pokruszoną białą czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  6. Ostudzić, a następnie mocno schłodzić w lodówce. Schłodzoną śmietanę ubić trzepaczką.
  7. Udekorować mus bitą śmietaną i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.