Muffinki czekoladowe z przyprawami korzennymi

Przepis na Muffinki czekoladowe z przyprawami korzennymi
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Muffinki czekoladowe z przyprawami korzennymi to babeczki o naprawdę głębokim, czekoladowym smaku, z dodatkiem kakao, kardamonu, cynamonu, brandy i śmietany kremówki. Polecamy jako poobiedni deser oraz słodki dodatek do kawy dla gości.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić muffinki czekoladowe z przyprawami korzennymi

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Foremki wyłożyć papilotkami. Roztopić czekoladę i masło w rondelku ustawionym na większym naczyniu z gorącą wodą.
  2. Przestudzić. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż powstanie kremowa masa. Dodać jajka, kremówkę, brandy oraz przyprawy i wymieszać.
  3. Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Dodać krem i wymieszać, pamiętając, że ciasto nie powinno być zbyt gładkie.
  4. Napełnić ciastem foremki do dwóch trzecich wysokości. Piec muffinki przez 20–25 minut. Wyjąć formę i postawić na drucianej podstawce.
  5. Lekko ostudzić muffinki w formie, potem wyjąć z wgłębień i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.