Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Muffinki czekoladowe z przyprawami korzennymi
50 min
średni
02.11.2023
Muffinki czekoladowe z przyprawami korzennymi to babeczki o naprawdę głębokim, czekoladowym smaku, z dodatkiem kakao, kardamonu, cynamonu, brandy i śmietany kremówki. Polecamy jako poobiedni deser oraz słodki dodatek do kawy dla gości.
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
- 2 jajka
- 175 g śmietany kremówki
- 3 łyżki brandy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Jak zrobić muffinki czekoladowe z przyprawami korzennymi
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Foremki wyłożyć papilotkami. Roztopić czekoladę i masło w rondelku ustawionym na większym naczyniu z gorącą wodą.
- Przestudzić. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż powstanie kremowa masa. Dodać jajka, kremówkę, brandy oraz przyprawy i wymieszać.
- Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Dodać krem i wymieszać, pamiętając, że ciasto nie powinno być zbyt gładkie.
- Napełnić ciastem foremki do dwóch trzecich wysokości. Piec muffinki przez 20–25 minut. Wyjąć formę i postawić na drucianej podstawce.
- Lekko ostudzić muffinki w formie, potem wyjąć z wgłębień i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze