Muffinki z owocami letnimi

Przepis na Muffinki z owocami letnimi
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Muffinki z owocami letnimi to propozycja deserowa, do której przygotowania warto wykorzystać świeże owoce. Szczególnie polecamy jagody, borówki, maliny czy porzeczki. Takie babeczki to świetna i poręczna słodka przekąska, którą możemy zapakować w plastikowy pojemnik i zabrać ze sobą do pracy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić muffinki z owocami letnimi

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Do formy do pieczenia mufinek z 9 otworami powkładać papierowe foremki o średnicy u góry około 7 cm i głębokości 3 cm.
  2. Do miski przesiać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól, wsypać również pozostałe na sitku otręby. Następnie dodać owoce jagodowe i ostrożnie wymieszać.
  3. Powoli roztopić masło w małym rondlu, dodać cukier, jajko oraz mleko i dokładnie wymieszać. Wlać do wcześniej połączonych sypkich składników, krótko i delikatnie wymieszać, aby tylko się połączyły. Masa powinna być grudkowata.
  4. Nałożyć masę do foremek, napełniając każdą do ⅔ wysokości. Piec 18–20 minut, aż muffinki wyrosną i się przyrumienią.
  5. Przełożyć na metalową kratkę, żeby lekko ostygły i podawać na ciepło albo wystudzone.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.