Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Muffinki z owocami letnimi
30 min
średni
02.11.2023
Muffinki z owocami letnimi to propozycja deserowa, do której przygotowania warto wykorzystać świeże owoce. Szczególnie polecamy jagody, borówki, maliny czy porzeczki. Takie babeczki to świetna i poręczna słodka przekąska, którą możemy zapakować w plastikowy pojemnik i zabrać ze sobą do pracy.
Składniki
- 115 g mąki pełnoziarnistej
- 85 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 140 g różnych owoców jagodowych, takich jak jagody, maliny, borówki, porzeczki
- 55 g masła
- 55 g jasnego brązowego cukru
- 1 jajko, ubite
- 200 ml półtłustego mleka
Jak zrobić muffinki z owocami letnimi
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Do formy do pieczenia mufinek z 9 otworami powkładać papierowe foremki o średnicy u góry około 7 cm i głębokości 3 cm.
- Do miski przesiać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól, wsypać również pozostałe na sitku otręby. Następnie dodać owoce jagodowe i ostrożnie wymieszać.
- Powoli roztopić masło w małym rondlu, dodać cukier, jajko oraz mleko i dokładnie wymieszać. Wlać do wcześniej połączonych sypkich składników, krótko i delikatnie wymieszać, aby tylko się połączyły. Masa powinna być grudkowata.
- Nałożyć masę do foremek, napełniając każdą do ⅔ wysokości. Piec 18–20 minut, aż muffinki wyrosną i się przyrumienią.
- Przełożyć na metalową kratkę, żeby lekko ostygły i podawać na ciepło albo wystudzone.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze