Muffiny z jagodami

Przepis na Muffiny z jagodami
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 230 g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
  • 250 g (1 i 1/4 szklanki) cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 80 ml (1/3 szklanki) mleka
  • 145 g (1 szklanka) świeżych jagód
  • 55 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Promocje na składniki

Jak zrobić muffiny z jagodami

  1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Foremki do pieczenia babeczek nasmarować tłuszczem lub wyścielić papierowymi papilotkami.
  2. Połączyć 1 1/2 szklanki mąki z 3/4 szklanki cukru, solą i proszkiem do pieczenia. Wlać olej roślinny do szklanki, dodać jajko i dopełnić mlekiem. Wlać to do mąki z cukrem i wymieszać.
  3. Dodać jagody i delikatnie zagnieść z ciastem. Napełnić ciastem foremki po samą krawędź i posypać po wierzchu kruszonką.
  4. Kruszonka: Wymieszać razem 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki i 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodać 1/4 kostki masła i nożem posiekać drobno z mąką lub wymieszać widelcem. Posypać kruszonką muffiny.
  5. Piec przez 20 do 25 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.