Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Muffiny z jagodami
40 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 230 g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
- 250 g (1 i 1/4 szklanki) cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
- 1 jajko
- 80 ml (1/3 szklanki) mleka
- 145 g (1 szklanka) świeżych jagód
- 55 g masła
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Jak zrobić muffiny z jagodami
- Nagrzać piekarnik do 200°C. Foremki do pieczenia babeczek nasmarować tłuszczem lub wyścielić papierowymi papilotkami.
- Połączyć 1 1/2 szklanki mąki z 3/4 szklanki cukru, solą i proszkiem do pieczenia. Wlać olej roślinny do szklanki, dodać jajko i dopełnić mlekiem. Wlać to do mąki z cukrem i wymieszać.
- Dodać jagody i delikatnie zagnieść z ciastem. Napełnić ciastem foremki po samą krawędź i posypać po wierzchu kruszonką.
- Kruszonka: Wymieszać razem 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki i 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodać 1/4 kostki masła i nożem posiekać drobno z mąką lub wymieszać widelcem. Posypać kruszonką muffiny.
- Piec przez 20 do 25 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze