Muffiny z kremem orzechowym lub nugatowym

Przepis na Muffiny z kremem orzechowym lub nugatowym
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła (czyli ½ kostki)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 ml (1 słoik) Nuss Nougat Creme
  • ok. 15 orzechów laskowych

Promocje na składniki

Jak zrobić muffiny z kremem orzechowym lub nugatowym

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
  3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem oraz ekstraktem waniliowym wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
  4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami.
  5. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
  6. Do papilotek nakładamy niepełną łyżkę ciasta – tak, aby przykryło dno papilotki. Na to nakładamy ½ – ¾ łyżeczki kremu nugatowego, a na kremie układamy orzecha laskowego.
  7. Takie nadzienie przykrywamy znów niepełną łyżką ciasta. Całość nie powinna sięgać wyżej niż do ¾ wysokości papilotki, a krem i orzech powinny być zasłonięte przez ciasto.
  8. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 17-20 minut. Możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Staramy się nie trzymać zbyt długo muffin w piekarniku, inaczej będą suche i twarde, a powinny być wilgotne i puszyste.
  9. Gotowe muffiny wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na kratkę, a następnie czekamy, aż całkowicie wystygną.
  10. Jeśli mamy ochotę na muffiny z kremem (opcjonalnie) chłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami resztę nugatowego kremu i miksujemy do połączenia się składników.
  11. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.