Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Mus czekoladowy z tofu
15 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Mus czekoladowy z tofu to ciekawy deser czekoladowy, przygotowany z mleka, tofu jedwabistego i groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady. Dodatek ekstraktu waniliowego i miodu dodaje musowi słodyczy. Mleko krowie można oczywiście zastąpić wegańską alternatywą np. napojem sojowym. Polecamy.
Składniki
- 300 g tofu jedwabistego
- 340 g groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
- 240 ml mleka krowiego (lub sojowego)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- wybrane ozdoby np. posiekana czekolada, pokruszone orzechy itp.
Jak zrobić mus czekoladowy z tofu
- W robocie kuchennym zmiksować tofu na gładko.
- W rondelku ustawionym na małym ogniu wymieszać groszki czekoladowe z mlekiem, wanilią i miodem lub syropem klonowym.
- Podgrzewać, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Dodawać po łyżce masy czekoladowej do tofu w robocie kuchennym, dobrze miksując po każdym dodaniu.
- Po zmiksowaniu całej masy, przełożyć mus do miseczek i wstawić do lodówki aby się schłodził. Ozdobić i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze