Mus czekoladowy z tofu

Przepis na Mus czekoladowy z tofu
Czas przygotowania15 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Mus czekoladowy z tofu to ciekawy deser czekoladowy, przygotowany z mleka, tofu jedwabistego i groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady. Dodatek ekstraktu waniliowego i miodu dodaje musowi słodyczy. Mleko krowie można oczywiście zastąpić wegańską alternatywą np. napojem sojowym. Polecamy.

Składniki

  • 300 g tofu jedwabistego
  • 340 g groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
  • 240 ml mleka krowiego (lub sojowego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • wybrane ozdoby np. posiekana czekolada, pokruszone orzechy itp.

Promocje na składniki

Jak zrobić mus czekoladowy z tofu

  1. W robocie kuchennym zmiksować tofu na gładko.
  2. W rondelku ustawionym na małym ogniu wymieszać groszki czekoladowe z mlekiem, wanilią i miodem lub syropem klonowym.
  3. Podgrzewać, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  4. Dodawać po łyżce masy czekoladowej do tofu w robocie kuchennym, dobrze miksując po każdym dodaniu.
  5. Po zmiksowaniu całej masy, przełożyć mus do miseczek i wstawić do lodówki aby się schłodził. Ozdobić i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.