Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej

Przepis na Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Naleśniki ryżowe są miłą, bezglutenową odmianą tradycyjnych naleśników na mące pszennej. Można je podać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Naleśniki ryżowe, podobnie jak te tradycyjne, przygotowuje się bardzo szybko – należy jedynie pamiętać, aby zawsze przemieszać składniki tuż przed nalaniem kolejnej porcji ciasta. Dlaczego? Ponieważ mąką ryżowa szybko opada na dno miski.

Takie naleśniki są o wiele delikatniejsze i mają swój wyjątkowy smak. Ja najczęściej podaję naleśniki ryżowe z owocami, białym serem lub tak jak dziś polane syropem daktylowym. Od czasu do czasu przygotowuje je również w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem lub wędzonym łososiem. Polecam Wam spróbować.

Składniki

  • 100 g mąki ryżowej
  • 250 ml mleka (można również użyć roślinnego)
  • mała szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju (do ciasta) + odrobina do wysmarowania patelni

Promocje na składniki

Jak zrobić naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej

  1. W misce przy pomocy ręcznej trzepaczki mieszamy dokładnie mąkę ryżową, mleko, jajka, sól i 2 łyżeczki oleju (można go zamienić na rozpuszczone masło).
  2. Natłuszczamy olejem (cienka warstwa) małą patelnię i wylewamy porcję ciasta. Smażymy z obu stron ostrożnie przewracając na drugą stronę.
  3. Uwaga! przed nalaniem kolejnej porcji ciasta zawsze mieszamy składniki.
  4. Tak przygotowane naleśniki ryżowe podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.