Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Naleśniki gryczane z pieczarkami, szpinakiem i tofu
15 min
średni
02.11.2023
Naleśniki z mąki gryczanej z farszem szpinakowo-pieczarkowym z dodatkiem tofu to ciekawa propozycja na obiadowe danie. Jest to wegańska odsłona wytrawnych naleśników.
Składniki
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki wody
- 2/3 szklanki mleka sojowego
- łyżeczka oleju
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 220 g (3 szklanki) pieczarek
- 1/2 (90 g) kostki tofu
- garść świeżego szpinaku
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka czosnku granulowanego
- opcjonalnie łyżka płatków drożdżowych
- 1/4 – 1/3 szklanki mleka sojowego
Jak zrobić naleśniki gryczane z pieczarkami, szpinakiem i tofu
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe ( pierwsze 5 składników) dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, aż do zarumienienia z obu stron.
- Pieczarki kroimy w plastry, tofu rozgniatamy rękami na drobne kawałki.
Podsmażamy je kilka minut w niedużej ilości oleju na średnim ogniu. - Dodajemy szpinak, sos sojowy, przyprawy i dolewamy mleko sojowe.
Wszystko dusimy jeszcze przez około 3 minuty. - Gotowy farsz przekładamy na naleśniki i zawijamy.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze