Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Naleśniki z bananami
20min
średni
02.11.2023
Naleśniki z bananami to opcja śniadaniowa na słodko. Jest to przepis na naleśniki z mąki bezglutenowej, z dodatkiem bananów, masła orzechowego i czekolady. Można podawać także jako deser.
Składniki
- 75 g mąki bezglutenowej, ciemnej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 średnie jajko
- 225 ml częściowo odtłuszczonego mleka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 banan, pokrojony
- parę kostek czekolady – do podania
Jak zrobić naleśniki z bananami
- Wrzuć mąkę do dużej miski i zmieszaj z cynamonem. Dodaj jajko i mleko i energicznie wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Umieść patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju. Gdy olej zacznie się nagrzewać, należy zetrzeć większość za pomocą papieru kuchennego.
- Gdy patelnia jest gorąca, wylej niewielką ilość ciasta na jej środek i rozprowadź równomiernie.
- Pozostaw nietknięte, przez około 2 minuty. Gdy od spodu się zbrązowi, odwróć i smaż jeszcze przez 1 minutę.
- Podziel ciepłe naleśniki między 2 talerzami i podawaj z masłem orzechowym, bananami i płynną czekoladą lub w kostkach – rozkrusz i poczekaj, aż częściowo się roztopi.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze