Naleśniki z bananami

Przepis na Naleśniki z bananami
Czas przygotowania20min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Naleśniki z bananami to opcja śniadaniowa na słodko. Jest to przepis na naleśniki z mąki bezglutenowej, z dodatkiem bananów, masła orzechowego i czekolady. Można podawać także jako deser.

Składniki

  • 75 g mąki bezglutenowej, ciemnej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 średnie jajko
  • 225 ml częściowo odtłuszczonego mleka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 banan, pokrojony
  • parę kostek czekolady – do podania

Promocje na składniki

Jak zrobić naleśniki z bananami

  1. Wrzuć mąkę do dużej miski i zmieszaj z cynamonem. Dodaj jajko i mleko i energicznie wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  2. Umieść patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju. Gdy olej zacznie się nagrzewać, należy zetrzeć większość za pomocą papieru kuchennego.
  3. Gdy patelnia jest gorąca, wylej niewielką ilość ciasta na jej środek i rozprowadź równomiernie.
  4. Pozostaw nietknięte, przez około 2 minuty. Gdy od spodu się zbrązowi, odwróć i smaż jeszcze przez 1 minutę.
  5. Podziel ciepłe naleśniki między 2 talerzami i podawaj z masłem orzechowym, bananami i płynną czekoladą lub w kostkach – rozkrusz i poczekaj, aż częściowo się roztopi.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.