Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Nalewka cytrynowa
45 min
średni
Spis treści:
Składniki
- 1/2 l spirytusu
- 1/2 l wody mineralnej niegazowanej
- 10 cytryn
- 1 szklanka cukru
Jak zrobić nalewka cytrynowa
- Wodę zagotować z cukrem, a następnie wystudzić.
- Cytryny dobrze umyć, polać wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do pokrojonych cytryn dodać skórki z 6 cytryn.
- Wszystkie składniki wymieszać razem w dużym słoju, przykryć i odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na ok. tydzień.
- Po tygodniu przecedzić nalewkę przez gazę lub inny filtr i przelać do butelki. Nadaje się do picia od razu, ale oczywiście, jak każda nalewka, lubi sobie postać, by nabrać najlepszego smaku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze