Nalewka z czarnej porzeczki (Crème de cassis)

Przepis na Nalewka z czarnej porzeczki (Crème de cassis)
Czas przygotowania60 min + 4 miesiące fermentacja
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Nalewka z czarnej porzeczki to nalewka ze świeżych owoców, zerwanych w sezonie. Po zalaniu alkoholem pozwalamy poleżeć czarnym porzeczkom odpowiednio długo, a następnie potrzebujemy niecałą godzinę, aby uzyskać aromatyczną nalewkę.

Składniki

  • bardzo świeże czarne porzeczki
  • wódka lub rozcieńczony spirytus (o neutralnym smaku)
  • cukier

Promocje na składniki

Jak zrobić nalewka z czarnej porzeczki (crème de cassis)

  1. Świeżo zerwane czarne porzeczki umyć (sezon na nie jest od lipca do późnego sierpnia) i osuszyć delikatnie na ręcznikach papierowych. Przesypać do wysterylizowanego słoja i wlać tyle alkoholu, żeby je całkowicie przykrył. Dokładnie zakręcić pokrywkę i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
  2. W połowie grudnia (naprawdę musisz czekać aż tak długo) przełożyć porzeczki wraz z alkoholem do dużego garnka. Zmiażdżyć owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków, aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku. Przecedzić przez sito, można też użyć ręcznego blendera, aby je zmiksować na puree, ale później i tak trzeba usunąć resztki skórek i nasiona (najlepiej za pomocą filtrów do kawy). Przecedzać trzeba naprawdę dokładnie, żeby smak był tak intensywny, jak tylko jest to możliwe.
  3. Na każde 500 ml mieszaniny soku z porzeczek z alkoholem (tak klarownej jak tylko możliwe) dodać 500 g cukru i 125 g wódki. Powoli doprowadzić do wrzenia, usuwając wszelką pianę, jaka tworzy się na powierzchni. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a płyn powinien mieć konsystencję syropu. Nie należy gotować płynu zbyt długo, bo konsystencja będzie za gęsta, jak galaretka. Należy też pamiętać, że w miarę, jak nalewka będzie stygła będzie nieco gęstnieć.
  4. Gorącą mieszaninę przelać do wysterylizowanych słoików i zakręcić nakrętki. Pod słoiki położyć mokrą ścierkę, aby nie popękały. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.