Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Nalewka z czarnej porzeczki (Crème de cassis)
60 min + 4 miesiące fermentacja
średni
02.11.2023
Nalewka z czarnej porzeczki to nalewka ze świeżych owoców, zerwanych w sezonie. Po zalaniu alkoholem pozwalamy poleżeć czarnym porzeczkom odpowiednio długo, a następnie potrzebujemy niecałą godzinę, aby uzyskać aromatyczną nalewkę.
Składniki
- bardzo świeże czarne porzeczki
- wódka lub rozcieńczony spirytus (o neutralnym smaku)
- cukier
Jak zrobić nalewka z czarnej porzeczki (crème de cassis)
- Świeżo zerwane czarne porzeczki umyć (sezon na nie jest od lipca do późnego sierpnia) i osuszyć delikatnie na ręcznikach papierowych. Przesypać do wysterylizowanego słoja i wlać tyle alkoholu, żeby je całkowicie przykrył. Dokładnie zakręcić pokrywkę i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
- W połowie grudnia (naprawdę musisz czekać aż tak długo) przełożyć porzeczki wraz z alkoholem do dużego garnka. Zmiażdżyć owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków, aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku. Przecedzić przez sito, można też użyć ręcznego blendera, aby je zmiksować na puree, ale później i tak trzeba usunąć resztki skórek i nasiona (najlepiej za pomocą filtrów do kawy). Przecedzać trzeba naprawdę dokładnie, żeby smak był tak intensywny, jak tylko jest to możliwe.
- Na każde 500 ml mieszaniny soku z porzeczek z alkoholem (tak klarownej jak tylko możliwe) dodać 500 g cukru i 125 g wódki. Powoli doprowadzić do wrzenia, usuwając wszelką pianę, jaka tworzy się na powierzchni. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a płyn powinien mieć konsystencję syropu. Nie należy gotować płynu zbyt długo, bo konsystencja będzie za gęsta, jak galaretka. Należy też pamiętać, że w miarę, jak nalewka będzie stygła będzie nieco gęstnieć.
- Gorącą mieszaninę przelać do wysterylizowanych słoików i zakręcić nakrętki. Pod słoiki położyć mokrą ścierkę, aby nie popękały. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze