Nasi goreng z kurczakiem

Przepis na Nasi goreng z kurczakiem
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Nasi goreng z kurczakiem to danie przygotowane metodą stir-fry, bazujące na ryżu z dodatkiem groszku, marchewki, cebuli, piersi kurczaka i dużej ilości aromatycznych przypraw np. chili czy kurkumy, przykryte smażonym jajkiem. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić nasi goreng z kurczakiem

  1. Doprowadzić wywar do wrzenia w dużym rondlu, dodać ryż i gotować 10–12 minut, aż trochę zmięknie i wchłonie większość płynu. Zdjąć rondel z ognia, przykryć i odstawić.
  2. Rozgrzać mocno wok lub patelnię o grubym dnie. Wlać olej i rozprowadzić po całej powierzchni. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę. Smażyć metodą stir-fry 5 minut, aż cebula się zeszkli.
  3. Wrzucić kurczaka do woka i smażyć metodą stir-fry ok 4-5 minut. Wsypać chili w proszku i kurkumę. Smażyć jeszcze 1–2 minuty, cały czas mieszając, a następnie dodać groszek, keczup i sos sojowy.
  4. Stopniowo dodawać do woka ugotowany ryż, mieszając, żeby połączyć i rozgrzać składniki. Dodać cebulkę dymkę. Zdjąć z ognia i ustawić w cieple.
  5. Przygotować omlet. Rozgrzać olej na patelni o średnicy około 18 cm, wlać jajko, skropić sosem sojowym i smażyć, aż się lekko zetnie.
  6. Wyłożyć mięso i ryż z dodatkami na podgrzany talerz. Ułożyć na wierzchu omlet.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.