Odwracane ciasto z mango

Przepis na Odwracane ciasto z mango
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Odwracane ciasto z mango to prosty do przygotowania wypiek, składający się z warstwy ciasta oraz pokrojonego na plasterki mango. Taki deser świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub poobiednia przekąska. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić odwracane ciasto z mango

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować głęboką, kwadratową tortownicę ze zdejmowanym dnem o boku 18 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.
  2. Obrać mango. Okroić miąższ z pestki i pokroić go na cienkie plasterki. Ułożyć na dnie przygotowanej tortownicy.
  3. Starannie utrzeć w dużej misce gładkie ciasto z drobnego cukru, jajek, jogurtu, oleju i skórki z limonki. Przesiać do tej samej miski mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać.
  4. Przełożyć dużą łyżką do formy na ułożone na dnie plastry mango i wyrównać. Piec 50 minut, aż się przyrumieni i stwardnieje. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio rumienić, po 30 minutach przykryć folią aluminiową.
  5. Odstawić ciasto w formie na około 15 minut, a następnie przełożyć na kratkę opiekacza, plastrami mango do góry i usunąć papier do pieczenia.
  6. Można opcjonalnie posypać grubą warstwą cukru pudru i wstawić pod rozgrzaną grzałkę opiekacza na 3-4 minuty, aż cukier rozpuści się i przyrumieni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.