Okonomiyaki

Przepis na Okonomiyaki
Czas przygotowania25min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 2 plastry bekonu
  • 1 jajko
  • 50 g zwykłej mąki
  • 50 g kapusty słodkiej, drobno posiekanej
  • 2 cebule wiosenne, posiekane
  • 50g małych gotowanych krewetek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka zmieszanych: octu balsamicznego, koncentratu pomidorowego, pieprzu czarnego i pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka majonezu

Promocje na składniki

Jak zrobić okonomiyaki

  1. Rozgrzej małą patelnię i usmaż na niej boczek. Zdejmij boczek z miski łyżeczką i odłóż na bok. Po ostygnięciu potnij na kawałki.
  2. Połącz jajko, mąkę i 4 łyżki wody, aby zrobić ciasto, dopraw i wymieszaj z kapustą, połową cebuli, krewetkami i boczkiem.
  3. Wlej olej na patelnię, rozgrzej i przełóż na nią masę, lekko dociskając. Podsmażaj przez ok 5 min, aż uzyskasz złoty kolor. Wysuń na talerz, skrop brązowym sosem i posyp resztą cebulą.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.