Omlet hiszpański z ziemniakami i papryką

Przepis na Omlet hiszpański z ziemniakami i papryką
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Polecamy wegański omlet z ziemniakami i papryką, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt to naprawdę smaczny i sycący posiłek. Mąka z ciecierzycy, siemię lniane i płatki drożdżowe to tylko niektóre ze składników, po resztę zajrzyj do naszego przepisu poniżej.

Składniki

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka czarnej soli
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka płatków drożdżowych
  • łyżeczka kurkumy
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • papryka
  • olej
  • natka pietruszki

Promocje na składniki

Jak zrobić omlet hiszpański z ziemniakami i papryką

  1. W misce przygotuj miks na ciasto: wymieszaj mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia i przyprawy.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż na patelni z obu stron, następnie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę.
  3. Przygotuj ciasto na omlet – do miksu dodaj wody w stosunku 1:1 (szklanka proszku – szklanka wody) i dokładnie wymieszaj. Następnie do ciasta dodaj podsmażone warzywa i delikatnie połącz z ciastem.
  4. Wlej na patelnię odrobinę oleju, rozgrzej. Wyłóż porcję ciasta na jednego omleta na patelnię, rozprowadź równomiernie – omlet powinien mieć ok. 7 mm grubości. Usmaż na patelni z obu stron – do obrócenia pomocny będzie talerz. Omlet powinien lekko się zarumienić.
  5. Dodaj ulubiony sos i natkę pietruszki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.