Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Omlet z grzybami
15min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
- 120 g grzybków shiitake, pokrojonych w cienkie plasterki
- 100g kiełków fasoli mung
- 3 cebule dymki, cienko pokrojone
- trochę imbiru, obranego i drobno startego
- 1 ząbek czosnku, posiekanego lub startego
- sos sojowy
- szczypta pietruszki
Jak zrobić omlet z grzybami
- Rozgrzej olej w woku, podsmaż marchew i grzyby tak, żeby zrobiły się miękkie.
- Dodaj kiełki fasoli, cebulę, imbir i czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty lub do momentu, gdy pąki fasoli zaczną się robić przezroczyste. Dopraw sosem sojowym i odłóż na bok.
- Podgrzej średnią patelnię, dodaj odrobinę oleju. Wlej na nią trochę jajka i zamieszaj patelnią tak, żeby uzyskać cienką, równomierną warstwę. Smaż przez 30 sekund lub do momentu, gdy krawędzie staną się złote, a następnie przewróć i zostaw na kolejne 10 sekund.
- Przełóż na papier do pieczenia i powtarzaj.
- Nałóż odrobinę warzyw na środek i złóż na pół. Przed podaniem podgrzej na parze lub w mikrofali. Podawaj z pietruszką.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze