Omlet z grzybami

Przepis na Omlet z grzybami
Czas przygotowania15min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 120 g grzybków shiitake, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 100g kiełków fasoli mung
  • 3 cebule dymki, cienko pokrojone
  • trochę imbiru, obranego i drobno startego
  • 1 ząbek czosnku, posiekanego lub startego
  • sos sojowy
  • szczypta pietruszki

Promocje na składniki

Jak zrobić omlet z grzybami

  1. Rozgrzej olej w woku, podsmaż marchew i grzyby tak, żeby zrobiły się miękkie.
  2. Dodaj kiełki fasoli, cebulę, imbir i czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty lub do momentu, gdy pąki fasoli zaczną się robić przezroczyste. Dopraw sosem sojowym i odłóż na bok.
  3. Podgrzej średnią patelnię, dodaj odrobinę oleju. Wlej na nią trochę jajka i zamieszaj patelnią tak, żeby uzyskać cienką, równomierną warstwę. Smaż przez 30 sekund lub do momentu, gdy krawędzie staną się złote, a następnie przewróć i zostaw na kolejne 10 sekund.
  4. Przełóż na papier do pieczenia i powtarzaj.
  5. Nałóż odrobinę warzyw na środek i złóż na pół. Przed podaniem podgrzej na parze lub w mikrofali. Podawaj z pietruszką.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.