Omlet ze szpinakiem i ricottą

Przepis na Omlet ze szpinakiem i ricottą
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Omlet ze szpinakiem, ricottą, twarogiem i żółtym serem to dobry pomysł na pyszne i pożywne śniadanie, które dostarczy energii na początek dnia. Smaki świetnie się komponują, polecamy wypróbować nasz przepis.

Składniki

  • 300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • pęczek dymki
  • 4 jajka
  • 400 g twarogu
  • 2 szklanki startego sera żółtego
  • sól i pieprz
  • garść bułki tartej

Promocje na składniki

Jak zrobić omlet ze szpinakiem i ricottą

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Wysmarować masłem naczynie do pieczenia (żaroodporne).
  2. Szpinak rozmrozić i przełożyć do garnka. Gotować na średnim ogniu, mieszając, aż zmięknie (ok. 5 minut). Odcedzić i odcisnąć na sitku.
  3. Dodać posiekaną dymkę, lekko roztrzepane jajka, twaróg i żółty ser. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą i wstawić z powrotem na 10 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.