Orzechowa rolada drożdżowa

Przepis na Orzechowa rolada drożdżowa
Czas przygotowania60 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Orzechowa rolada drożdżowa to łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe, zawinięte razem z nadzieniem ze zmielonych orzechów w roladę. Polecamy podawać posypane cukrem pudrem i zmiażdżonymi orzechami włoskimi.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić orzechowa rolada drożdżowa

  1. W dużej misce margarynę lub masło posiekać z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto włożyć na 15 minut do lodówki.
  2. W międzyczasie wykonać masę: ubić białka na sztywno. Powoli dodawać orzechy cukier, stale mieszając. Na koniec dodać orzechy i wymieszać łyżką.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  4. Sposób złożenia: po upływie 15 minut ciasto wyjąć z lodówki, przekroić na pół i cieniutko rozwałkować obydwa kawałki. Ułożyć na pierwszym cieście masę i zwinąć, tworząc roladę. Zawinąć w pergamin.
  5. Tak samo postępować z drugim kawałkiem ciasta. Położyć obydwie rolady na blachę tak, aby łączenie pergaminu było na dole. Piec około 40 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.